Kadın yazılımcıları ne kadar tanıyoruz? #4

Irem Karaoglu
3 min readJan 3, 2020

--

Geçtiğimiz Nisan ayında 29 yaşındaki bilgisayar mühendisi Katie Bouman 3 yıldır üstünde çalıştığı algoritma sayesinde kara deliği görüntüleyebilmeyi başarmıştı. Bu başarısını konu alan sayfalar hep yanına tarihten bir ismin fotoğrafını da paylaşıp başarılarının benzerliğine değiniyorlardı. Bu kişi hakkında pek bilgim yoktu ve üstünkörü kimmiş diye bakmıştım. Şimdi ise bu yazıyı yazacak olmak kendisini detaylıca öğrenmeme vesile oldu. Yazılım mühendisliğinin mucidi, Ay’a ayak basmamızı sağlayan o dahi Margaret Hamilton’ı daha yakından tanıyalım:

Margaret Hamilton

Bu defterlerde ne var biliyor musunuz? Kendisinin Apollo 11 için eliyle yazmış olduğu bilgisayar ve hata kodları.

1936 doğumlu bilgisayar bilimcisi Hamilton, Earlham College’da Matematik ve Felsefe okuyup 1958de mezun olur. Bir süre lisede matematik eğitimi verdikten sonra eşiyle birlikte Boston’a taşınırlar. Margaret MIT’den gelen teklifi kabul eder. Meteoroloji alanında çalışmalarını sürdürür, yazılıma hava tahminleri yapmakla başlar.

1960larda ABD’nin ilk hava savunma sistemi olan Semi-Automatic Ground Environment (SAGE) projesine katılır. Düşman uçaklarını saptayan bir yazılım geliştirir. Daha sonra MIT’deki laboratuvarı değişir ve bu sefer NASA için çalışan ekipte yer alır. O zamanlar hiçbir okulda yazılım mühendisliği öğretilmemektedir. Ekip üyeleri karşılaştıkları problemleri kendileri çözmek zorundalardır. Hamilton, sistem hatalarını tespit eden ve bilgisayar çöktüğünde bilgileri kurtaran bi yazılım üzerine yoğunlaşır. Bunlar Neil Amstrong’u ve Buzz Aldrin’i Ay’a çıkaran Apollo 11 için önem arz etmektedir.

Apollo 11 Görevi

Apollo 11 görevinde, Aya İniş Aracı’nın Ay’a inmesine 3 dakika varken kokpitte bulunan bilgisayarların bir çoğu uyarı alarmları verir. Hamilton’un Apollo 11 uçuş aracı yazılımına bizzat eklemiş olduğu hata ayıklama programı ile bu hata çok kısa sürede fark edilerek asıl önemli önceliğe sahip görevlere odaklanılarak diğerleri sonraya bırakılmıştır. Hata ayıklama programı sayesinde görev başarı ile tamamlanmış ve basit bir bilgisayar hatası yüzünden iptal edilmesinin önüne geçilmiştir. 20 Temmuz 1969 günü, Apollo 11 astronotlarının Ay’a inişini dünya çapında yaklaşık 600 milyon insan canlı olarak izlenmiştir.

Hamilton TIME’a verdiği demeçte, Apollo 11 Ay yüzeyine inişini gerçekleştirdiğinde, “Aman tanrım, çalıştı!” diye düşündüğünü ifade etmiştir.

Hamilton Apollo 11’in Ay görevi için 145,000 satırlık assembly kodunu tasarlamış, hem kendi yazmış hem de yazan ekibi yönetmiştir. O dönemdeki teknoloji ile bu kadar önemli bir kodun hatasız yazılmış olması çok önemli bir başarıdır. Bu harika başarı ile yetinmemiş; hata toleranslı sistemler, asenkron işletime, öncelikli işlem kuyrukları, yazılım test otomasyonu konularında tarihin ilk modellerini geliştirmiştir.

Hamilton, NASA’nın diğer Apollo görevlerinde de NASA’yla çalışır. Kendine özel tasarım yöntemleriyle çağdaş yazılım mühendisliği yöntemlerinin temellerini atar. 1986 yılında kendi şirketi olan Hamilton Technologies Inc.’i kurar.

NASA’da boyunu aşan işler yapan Hamilton, yalnızca insanlığı uzaya taşımaya yardımcı olmayıp, aynı zamanda şu anda trilyonlarca dolar değerinde olan bir sektörün de önünü açmıştır.

Margaret Hamilton NASA’da gerçekleştirdiği çalışmalar için, 2016 yılında, ABD Başkanı Barack Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası ile onurlandırılmıştır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım beğenmişsinizdir. Ben araştırırken ve sizlerle paylaşırken çok keyif aldım. Bu serideki diğer yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Yararlandığım Kaynaklar:
https://astroturk.net/margaret-hamilton/
https://www.britannica.com/biography/Margaret-Hamilton-American-computer-scientist
https://www.bilgiustam.com/aya-ayak-basmamizi-saglayan-kadin-margaret-hamilton/
https://www.webtekno.com/yazilim-muhendisligi-kavramini-bulan-ve-ay-a-cikmamizi-saglayan-kadin-margaret-hamilton-h62357.html

--

--

Irem Karaoglu

iOS Developer at Hepsiburada. Interested in technology, computer science, yoga and Italian culture. to read more: iremkaraoglu.com